Pitbull-lecsó - egyedi humorblog

Pitbull-lecsó

Pitbull-lecsó a Facebookon RSS feed E-mail küldése a pitbull.lecso@gmail.com címre

Idegbohóc

Az Idegbohóc együttes honlapjaIdegbohóc a Facebookon Az Idegbohóc Last FM oldala Idegbohóc Twitter E-mail küldése a idegbohoc@gmail.com címre

Közlemény: a Pitbull-lecsón csak saját elménk termékei találhatók. (Egy-két kivétellel, ahol ezt megemlítjük.) Ha valami olyat találsz itt, amit már más blogon vagy oldalon láttál, akkor azt ők lopták tőlünk, és nem fordítva.

Kategóriák

Legutóbbi hozzászólások

  • Demonlord98: @Sajtos001: Vedd meg oszt akkor gyorsan tudod verni a faszod (2014.10.19. 00:29) Alpári Garfield vol. 23.
  • pitbull.lecso: Egy stockholmi sörözés mit ki nem hoz az emberből! A poén evolúciója, avagy hogyan lehet hárman ki... (2014.07.06. 19:44) Cukorka
  • Cucuminator: Többet! (kérlek) (2014.06.15. 02:32) Alpári Garfield vol. 28.
  • Cucuminator: @pitbull.lecso: Nekem mindegy, csak sok csöcs legyen benne. (2014.04.27. 21:17) A pacsirta 3. rész
  • Cucuminator: @pitbull.lecso: Azt mindig megéri, feltéve ha a sajátodról van szó. (2014.04.17. 10:34) Alpári Garfield vol. 27.

A gyűrűk ura - Egy freudi elemzés

2012.06.16. 16:00 | pitbull.lecso | Szólj hozzá!

(Vigyázat! A bejegyzés spoilert és obszcén szavakat tartalmazhat!)

Napjaink egyik legismertebb fantasy regénye J. R. R. R. R. R. Tolkien műve, A gyűrűk ura. Kevesen tudják azonban, hogy kedvenc regényük valójában egy fallikus jellegű freudi esszé! A Pitbull-lecsó megdöbbentő elemzése következik!

Kezdjük mindenekelőtt magával a gyűrűvel! A tárgy férfiszimbólum, a hatalom, a gazdagság jelképe. Szorosan összefonódik vele Szauron tornya, amely magát a péniszt jelképezi. Mordor pedig maga a tudatalatti, ahonnan az elfojtott vágyak, emlékek masíroznak elő mint orkok.

A gyűrű megtalálója, a magányos Gollum a maszturbálás szimbóluma. Gollum bevonul a barlangjába, egyedül él, és éjjel-nappal a "gyűrű" foglalkoztatja; az egészséges szexualitás helyett az onanizálásba és a perverziókba feledkezik. Megragadt a gyermeki fejlődés fallikus szakaszában. Ellenpólusa Bilbó, aki az egyedüllét helyett a vándorlást választja, kalandozik, behatol helyekre. Eközben megszerzi a hatalom gyűrűjét Gollumtól, vagyis kasztrálja a visszataszító lényt.

A Gyűrű Szövetségének tagjai is sok érdekességet tartogatnak számunkra! Itt van például Gimli, a törp. Gimli anális-szadisztikus típus, mint a kapzsi törpök általában. Másrészt, Legolas iránti ellenszenve valószínűleg gyermekkori Ödipusz-komplexusából ered, melynek során féltékeny volt saját apjára. A másik magyarázat az, hogy Gimli látens homoszexuális, és valójában vonzódik az elfhez (ez is lehet ödipikus következmény). Ráadásul elmondása szerint a törp nők hasonlók a férfiakhoz, amely állítás minden bizonnyal hamis, és csak elfojtott homoerotikus fantáziájának kivetülése.

Gandalf, a varázsló a tudatot személyesíti meg. Gandalf szintén homoszexuális. A regény ugyanis arra utal, hogy Szarumánnal régen igen jó volt a kapcsolata, valószínűleg homoerotikus jellegű, melynek megszűnte után halálos ellenségek lettek. A sértett Gandalf igyekszik megsemmisíteni a régi emlékeit. Ezért üldözi a gyűrűt, mert az a falloszra emlékezteti. Szarumán azonban a tudatalatti szövetségeseként sokáig ellenáll, de végül megtörik. Valószínűleg Gandalf gyűrűutálatának másik oka a valamilyen okból átélt kasztrációs érzése, amelynek következtében irigy mások férfiasságára.

Frodó és Samu szintén elfojtják nyilvánvaló homoszexuális vonzalmukat egymás irányába. Samu a regény végén mindössze két okból veszi feleségül Rozit: egyrészt azért, hogy Frodó iránti vágyait elfojtsa és leplezze, másrészt azért, mert a nála magasabb lány saját anyjára és gyermekkori Ödipusz-komplexusára emlékezteti, melyből későbbi homoszexualitása származik.

Érdemes figyelmet szentelni arra, hogy a műben szereplő nők mennyire férfias vonásokkal vannak felruházva. Itt van pl. Éowyn, aki férfiként harcol a csatában. Éowyn valószínűleg péniszirigy és manifeszt homoszexuális; azaz férfiként viselkedő nő, aki a férfiakhoz vonzódik. Másrészt itt van Galadriel, a szadisztikus erdei tünde, aki uralkodik a körülötte lévőkön. Galadriel szintén péniszirigy, ezért akarja megkaparinti magának a férfiasság gyűrűjét, de aztán legyőzi vágyát.

A mű végén a fallikus szimbólumot (gyűrű) sikeresen megsemmisítik, a péniszt jelképező torony is leomlik, a tudatalattit (Mordor) pedig sikeresen elnyomja a tudat (Gandalf). Gandalf győzelmet arat, mert egyrészt megsemmisítette az irigyelt férfiasságot, másrészt elnyomta a magában rejlő pederasztát.

Freudi szemszögből nézve valószínűleg nem lepi meg a kedves Olvasót, hogy A gyűrűk ura témája valójában az elfojtott homoszexualitás, az Ödipusz-komplexus és a péniszirigység. Emlékezzünk vissza erre a freudi elemzésre, ha elővesszük a könyvet. És jusson eszünkbe a fenti gondolatmenet valahányszor, amikor a nagysikerű filmadaptációt nézzük!

· 1 trackback

Címkék: paródiák

A bejegyzés trackback címe:

https://pitbull-lecso.blog.hu/api/trackback/id/tr994592191

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Hideg cselszövése - részlet 2012.06.18. 07:48:07

Hangos meserészlet az írónő előadásában. Szólj hozzá, mond el véleményed! Részlet "A Hideg cselszövése" című mesekönyvből az írónő előad&

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása